Tips en Tricks | Sluitingen

Het is belangrijk om te weten dat er sluitingen zijn waar je niet mee mag hijsen. Deze sluitingen gebruik je bijvoorbeeld om iets vast te zetten waar geen kracht op komt. In deze blog behandelen we alleen hoogwaardige sluitingen die geschikt zijn voor hijsklussen. Benieuwd? Lees snel verder!

Tips en Tricks | Sluitingen

1. H- en D-sluitingen

Het is belangrijk om te weten dat er sluitingen zijn waar je niet mee mag hijsen. Deze sluitingen gebruik je bijvoorbeeld om iets vast te zetten waar geen kracht op komt. Sluitingen waar je wel mee mag hijsen zijn gecertificeerd en er staat een duidelijke werklast op met specificaties (bijvoorbeeld een merk en CE-markering). H- en D-sluitingen zijn er in diverse soorten maten en werklasten. Ze worden vaak gebruikt om te hijsen of als statische verwijderbare verbinding tussen bijvoorbeeld staalkabels en kettingen. Het verschil tussen de twee modellen sluitingen is de vorm van ronding. Bij een H-sluiting is inwendig meer ruimte dan bij een D-sluiting.

De sluitingen zijn gemaakt van hoogwaardig (roestvrij) staal (Grade 60, gegalvaniseerd). Wij leveren sluitingen die voldoen aan de Europese richtlijnen, eventueel inclusief een EKH-certificaat. In deze blog behandelen we alleen hoogwaardige sluitingen die geschikt zijn voor hijsklussen.

2. Borstbout en moerbout

Het grootste verschil is de manier van het bevestigen van de sluiting. Er wordt een onderscheid gemaakt in een moerbout en een borstbout. Een borstbout draai je in de sluiting zelf om vast te zetten en een moerbout wordt door de sluiting gehaald en vastgezet met een moer. De moer moet vervolgens geborgd worden met een borgclip, zodat deze niet los kan lopen. Wanneer een sluiting voor langere tijd gemonteerd moet blijven, moet voor een sluiting gekozen worden met een moerbout en borging.

3. Instructies voor ingebruikname

Let er op dat handelskwaliteit sluitingen niet gebruikt mogen worden om mee te hijsen. Kies een sluiting waarvan de werklast geschikt is voor de te verrichten werkzaamheden. Houd hierbij rekening met extreme omstandigheden of schokbelasting. Inspecteer de sluiting minimaal op de volgende zaken:

  • Alle markeringen moeten leesbaar zijn
  • De pin en de sluiting moeten bij elkaar horen en qua maatvoering identiek zijn (en van hetzelfde merk)
  • Zorg ervoor dat een moerboutsluiting altijd geborgd wordt
  • Alle onderdelen moeten onbeschadigd zijn en mogen niet vervormd zijn
  • De sluiting is niet aangepast en mag nooit verwarmd zijn geweest

4. Veilig gebruik

Verzeker je er van dat de pin volledig ingedraaid is en vast zit (borstbout) of dat de moer volledig aangedraaid en geborgd is (moerbout). De vermelde werklast van de sluiting geldt voor rechtstandig gebruik van de sluiting. Indien een sluiting onder een hoek gebruik wordt neemt de veilige werklast af. Belast een sluiting nooit zijdelings. Als een sluiting gebruikt wordt om er 2 parten in te hangen (bijvoorbeeld 2 kettingen of 2 staalkabels) moet altijd een H-sluiting gebruikt worden en mag de binnenhoek nooit de 120 graden grens overschrijden.