Tips & Tricks | Handkettingtakel

Een handkettingtakel is voor veel situaties toepasbaar, maar waar let je op wanneer je er een in gebruik neemt? Je leest er alles over in deze blog.

Tips & Tricks | Handkettingtakel

Toepasbaarheid

Een kettingtakel is voor veel toepassingen inzetbaar. Je gebruikt ze altijd rechtstandig en verticaal. Heb je behoefte aan een takel die zowel verticaal als horizontaal inzetbaar is? Bijvoorbeeld bij het slepen of spannen. Kies dan voor een rateltakel. De Mitari kettingtakels zijn makkelijk in het gebruik door een optimale overbrenging. Dit maakt de bediening gemakkelijk en licht.

Uitvoering

De handkettingtakels zijn voorzien van een wartelde haak, aan zowel boven- als onderkant. De hoogwaardige materialen zorgen voor een extra lange levensduur. De handkettingtakels zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen met werklasten van 250 kg tot wel 20.000 kg. In veel gevallen worden handkettingtakels gebruikt in combinatie met loopkatten of balkklemmen.


Overlastbeveiliging

Ons assortiment bestaat uit twee soorten kettingtakels: met en zonder overlastbeveiliging. Een overlastbeveiliging zorgt voor een langere levensduur van de takel en bovendien gaan de reparatiekosten omlaag doordat overbelasting niet mogelijk is. Het afstellen van de overlastbeveiliging en het op maat maken van de hijshoogte (haalketting en lastketting) gebeurt in onze eigen werkplaats.

Controle voor aanvang

Voor ieder gebruik is het van belang dat de takel, de ophanging, de draagconstructie en mogelijke extra opties op eventuele gebreken gecontroleerd zijn. De remmen dienen te werken en de te tillen lasten mogen het maximum van de hijsconstructie niet overschrijden. Dit kun je allemaal controleren door bijvoorbeeld een last op een korte afstand te hijsen en te laten zakken. Voor gebruik moet de lastketting ook geïnspecteerd worden op een goede smering, vervorming, scheuren, slijtage en aantasting door corrosie. Check ook voor gebruik de bedieningsketting, deze heeft altijd een ‘gemonteerd open schakel’ in verband met montage op maat. Het is ook van belang dat je zowel de bovenste als onderste haak naloopt op corrosie en andere beschadigingen. De veiligheidsklep moet uiteraard goed werken.

Verzeker jezelf ervan dat de ketting vrij door de takel kan lopen en dat de lasnaden van de ketting naar buiten zijn gekeerd. Ook handkettingtakels moeten jaarlijks beproefd worden door een deskundige. Controleer dus ook voor gebruik of de takel wel gekeurd is. Bij een niet gekeurde takel, bij twijfel of bij defecten kun je direct contact met ons opnemen voor een keuring of inspectie in onze werkplaats. Bekijk hier de keuringstermijnen voor jouw hijsmiddel.

Juist gebruik

  • Op de kettingtakel staat de capaciteit vermeld (WLL). Dit is de maximale last die niet overschreden mag worden.
  • Het hijsen of transporteren van lasten dient te worden vermeden zolang er zich personen in een gevaarlijk bereik van de takel bevinden.
  • Het is niet toegestaan zich onder een gehesen last te bevinden.
  • Lasten mogen niet voor langere tijd zonder toezicht in gehesen toestand verblijven.
  • Als gebruiker mag je een last pas verplaatsen indien je ervan overtuigd bent dat de last juist is ingehaakt dan wel dat er zich geen personen in het bereik voor gevaar ophouden.
  • Bij het ophangen van de takel dient de gebruiker er op te letten dat het hijsgereedschap zo bediend kan worden zonder dat er gevaar optreedt zijn het door het apparaat zelf, noch de drager of de last.
  • Het apparaat kan binnen een temperatuur gebied van -10 graden en +50 graden Celsius worden gebruikt. Neem contact op bij extreme omstandigheden.
  • Controleer bij temperaturen onder de nul graden Celsius de rem op bevriezing.
  • Belast de haken nooit op de punt.
  • Lassen aan onderdelen is verboden. De lastketting mag niet als aarde bij laswerkzaamheden gebruikt worden.
  • Werk altijd in een rechte lijn tussen beide haken.
  • De lastketting mag niet als aanslag- of stropketting worden gebruik
  • Het hijsen of transporteren van personen is niet toegestaan.
  • Lastketting niet knopen of verkorten.

Leverbaar inclusief een certificaat

Certificaten koop je bij een enkel product voor € 3,50 extra. Met een geldig certificaat ben je bij ongevallen altijd verzekerd. Wij adviseren dan ook om al je hijsmiddelen en andere apparatuur te laten certificeren en om ze op tijd te laten herkeuren, voor de veiligheid van de gebruiker(s). Keuringen met certificering zijn doorgaans voordeliger dan keuringen voor producten zonder certificering. Zo kunnen wij gemakkelijk de historie inzien van een product met certificaat en verloopt ook het inplanproces van een keuring des te sneller.