Tips & Tricks | Kettingtakel

De kettingtakel is haast onmisbaar op de werkvloer. Een handig en veilig hijsmiddel tot lasten van wel 20.000 kg. Graag geven we jou tips en tricks over hoe je deze zware lasten met gemak verplaatst door middel van de kettingtakel...

Tips & Tricks | Kettingtakel

Maandelijks zetten we een product in de schijnwerpers; deze maand de kettingtakel. Voor veel bedrijven een onmisbaar hijsmiddel op de werkvloer, dus wordt het tijd dat we er meer aandacht aan besteden. Wat is nu belangrijk bij het gebruik ervan? En hoe verplaats je lasten op een veilige manier? Wij leggen je dit graag uit!

Maximale toelaatbare last

De kettingtakel is een ideaal hijsmiddel in situaties waarin lasten verticaal verplaatst moeten worden. Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je jouw last ook mag en kunt hijsen met een kettingtakel. De maximale toelaatbare last kan variëren van 250 kg tot 20.000 kg en staat altijd vermeld op onder andere het certificaat. Als je een kettingtakel overbelast, kan dit zorgen voor onveilige situaties, onderdelen kunnen bijvoorbeeld stuk gaan of vervormen of direct valgevaar.

Veilig gebruik

Het verplaatsen van personen leidt tot gevaarlijke situaties en is daarom verboden. In het geval dat een kettingtakel schade heeft of niet meer gebruikt mag worden, is het verstandig om deze direct te voorzien van een label waardoor duidelijk is dat deze niet meer gebruikt kan worden in het bedrijfsproces.

Keuren

Door het tijdig beproeven en keuren van je hijsmiddelen, kunnen onveilige kettingtakels op tijd onderschept worden. Inspecteer je hijsmiddel voor ieder gebruik altijd op onder andere goede smering, vervormingen, scheurtjes, slijtage en corrosie. Een deskundige kan hijsmiddelen controleren en onderhouden, waardoor de levensduur verlengt wordt en je eventuele problemen op tijd kunt voorkomen. Kettingtakels dienen jaarlijks gekeurd te worden.