Tips & Tricks | Hijsbanden

De hijsband is veruit het populairste artikel uit ons assortiment. Dit hijsmiddel is enorm gebruiksvriendelijk en toepasbaar in veel situaties. Als expert op het gebied van hijsen en heffen zetten we graag de belangrijkste informatie voor je op een rijtje in onze 10 handige tips en tricks over hijsbanden!

Tips & Tricks | Hijsbanden

1. Gebruik een krachtige hijsband om kosten te besparen.

In de basis bestaat een hijsband uit hoogwaardige vezels of draden. Polyester wordt gebruikt bij de productie om de lange levensduur en de stevigheid te garanderen. Dit materiaal maakt de hijsband soepel en tegelijkertijd enorm sterk. Door te hijsen met een hijsband beschadig je de last niet en bespaar je ruimte in opslag. Ook onderhoud en inspecties zijn gemakkelijk uit te voeren. Ten opzichte van stalen hijsmiddelen is de hijsband risicobeperkend, stukken lichter in gewicht, niet vatbaar voor roest en kosten besparend in aanschaf.

2. Kies gemakkelijk de juiste hijsband.

Het ideale van een hijsband is dat je gemakkelijk en snel de juiste vindt voor jouw hijsklus. De Europese kleurcodering en het aantal lijnen op de hijsband geven aan hoeveel ton er maximaal gehesen mag worden (WLL). Elke lijn staat voor één ton aan werklast. Het Hijsjob assortiment beschikt over hijsbanden met een werklast die varieert tussen de één ton (paars) en tien ton (oranje). Hoe breder en dikker de band, hoe sterker hij is. De lengte van een band begint bij een halve meter en kan oplopen tot tien meter. Bedenk vooraf wat je gaat hijsen en op welke manier. De WLL is afhankelijk van de hijspositie, zoals zichtbaar in het schema hiernaast.


3. Gebruik een hijsband met hijslussen voor handige aanpikpunten.

In ons assortiment vind je hijsbanden met lussen en eindloze hijsbanden. De platte eindloze hijsband kan worden gebruikt in alle typische hijsmethodes, zoals verticaal, gestropt en in een u-vorm, net als een hijsband. Hijsbanden met een lus aan de uiteinden zijn verreweg het meest populaire type hijsband, vooral omdat veel medewerkers op de werkvloer er vertrouwd mee zijn. De lussen vormen aanpikpunten en dat maakt het gebruik zeer toegankelijk.


4. Gebruik een hijsband nooit zonder officieel label.

Een goedgekeurde hijsband heeft altijd een label. De kleur van het label moet volgens de NEN-EN-1492-1 het materiaalsoort aanduiden. Het is belangrijk dat het merk en de instructies op het label goed leesbaar en zichtbaar zijn. Er moet zeker op vermeld staan: de WLL, de norm (EN-1492-1), de veiligheidsfactor 7:1 en de CE markering. Als er informatie ontbreekt, dan mag de band niet meer gebruikt worden. In geen enkel geval mag je zelf een label of een ander object aan de hijsband bevestigen. Ook het markeren van banden door middel van inkt of verf is niet toegestaan, dit kan het materiaal namelijk beschadigen. De hijsband wordt dan afgekeurd.


5. Zorg voor een goede werkprocedure.

Op de eerste plaats controleer je of de last ook gehesen kan worden met de hijsband. Dit doe je door op het aangegeven label te checken wat de WLL is. De maximale werklast in de mogelijke hijsposities en hijshoeken van de hijsband wordt hierop ook aangegeven. Zorg ervoor dat je de verstrekte informatie op het label en in de gebruiksaanwijzing altijd aanhoudt.


6. Inspecteer altijd grondig voor gebruik.

Een hijsband moet voor gebruik altijd geïnspecteerd worden. Tijdens de inspectie controleer je of het label aanwezig en leesbaar is. Ook let je erop dat er geen slijtages en insnijdingen aanwezig zijn. We adviseren om de hijsband direct buiten gebruik te stellen wanneer de hijsband de inspectie op één of meerdere punten niet doorstaat.


7. Certificeer je hijsbanden en laat ze tijdig keuren.

Door een hijsband gecertificeerd aan te kopen, ben je bij ongevallen verzekerd. Keuringen met certificering zijn doorgaans ook voordeliger dan keuringen bij producten zonder certificering. Het voordeel is dat je bij aanschaf van een certificaat kosteloos de actuele keuringsstatus bij kunt houden in ons digitale certificatensysteem. We adviseren ook om al je hijsbanden tijdig te laten herkeuren door een deskundige keurmeester. Tijdens een herkeuring wordt de toestand van de hijsband opgenomen en aan de hand daarvan wordt beoordeeld of de hijsband gebruikt kan worden gedurende de periode tot de eerstvolgende keuring. Het keuren dient te gebeuren volgend de EKH-werkvoorschriften.


8. Gebruik een hijsband zoals het hoort.

Wanneer je gaat hijsen met een hijsband mag er nooit een knoop in gelegd zijn. Voorkom ook dat de hijsband een slag maakt om de last heen, hierdoor kunnen er beschadigingen ontstaan. Beschadigingen aan het label voorkom je door de lus met label in de haak te positioneren. Om het gebruik van de hijsband nog meer te vergemakkelijken, kun je een hijsband sluiting of een hijsbandhaak gebruiken. Bij scherpe randen aan de last, adviseren we een snijbestendige band te gebruiken. Deze vind je niet in ons standaard webshop assortiment, maar dit artikel kan wel op aanvraag geleverd worden.


9. Berg de hijsband goed op voor veilig en langdurig gebruik.

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk gebruik kunt maken van je hijsband, is goed opbergen essentieel. Berg een hijsband nooit buiten op. De weersomstandigheden en temperaturen kunnen de hijsband aantasten. Laat de hijsband nooit op de grond achter of in een omgeving waar veel vuil zoals smeer of puin het middel kan aantasten. Door gebruik te maken van een opbergbox, berg je hijsbanden veilig op buiten het bereik van UV licht.


10. Vraag een expert om advies.

We raden je aan om altijd advies te vragen aan een deskundige wanneer je niet zeker weet hoe je een hijssituatie aan moet pakken of bij twijfel over de staat van je hijsmiddel. Zo beperk je het risico op ongevallen op de werkvloer. Bij Hijsjob denken we graag met je mee voor de beste en veiligste oplossing voor jouw hijsuitdaging. Neem bij vragen contact op met één van onze hijsexperts!

Gerelateerde producten