Grade 80, 100 en 120, wat zijn de verschillen?

Hijskettingen worden in veel industrieën gebruikt voor het verplaatsen en tillen van zware lasten. Er zijn verschillende graden van staal waaruit hijskettingen gemaakt kunnen worden, waaronder grade 80, grade 100 en grade 120. In deze blog bespreken we de belangrijkste verschillen tussen deze drie graden van staal.

Grade 80, 100 en 120, wat zijn de verschillen?

De verschillen tussen Grade 80, Grade 100 & Grade 120

 

Grade 80, 100, en 120 zijn de scheurvastheidsklassen van staal voor gebruik in hijskettingen, staalkabels en andere soortgelijke constructies. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de scheurvastheid van het materiaal.

Grade 80

Grade 80 staal is een van de meest gebruikte materialen voor hijskettingen en is zeer geschikt voor de meeste toepassingen. Het is sterk, duurzaam en heeft een uitstekende corrosiebestendigheid. Het is echter niet geschikt voor zware en gevaarlijke toepassingen waarbij de hijsketting onder hoge spanning moet worden belast.

Grade 100

Grade 100 staal is nog steviger dan grade 80 staal en is specifiek ontwikkeld voor de veeleisendste toepassingen. Het is bijvoorbeeld geschikt voor het hijsen van zware en gevaarlijke lasten in de offshore-industrie en heeft een hogere breuksterkte. Het is echter iets minder corrosiebestendig dan grade 80 staal.

Grade 120

Grade 120 staal is het sterkste en veeleisendste materiaal voor hijskettingen. Het is ontworpen voor buitengewoon zware toepassingen waarbij de hijsketting onder zeer hoge spanning moet worden belast. Het heeft een zeer hoge breuksterkte en is daardoor uitermate geschikt voor het hijsen van zwaar materieel in de mijnbouw- en olie- en gasindustrie. Het is echter ook het duurst en heeft een verminderde corrosiebestendigheid vergeleken met de andere graden van staal.

Krachtige hijskettingen

Hijskettingen met grade 120 staal zijn zo sterk dat bij een hijsketting diameter van 13 mm de werklast hetzelfde is zoals bij een grade 80 hijsketting met een diameter van 16 mm. Doordat de diameter kleiner is, neemt de ketting minder ruimte in beslag en is het gemakkelijker op te bergen en te vervoeren. Een kleinere diameter vermindert het risico op blessures en schade aan de omgeving. Omdat de ketting minder weegt, is het gebruiksgemak aanzienlijk verhoogd. Daar komt bij de verhoogde precisie tijdens het gebruik. Door de kleinere diameter ketting kan er met meer precisie gehesen worden, wat de prestaties verhoogt.

Tot slot

In conclusie zijn hijskettingen met grade 80, grade 100 of grade 120 staal verschillend van elkaar in termen van sterkte, breuksterkte, corrosiebestendigheid en kosten. Afhankelijk van de specifieke toepassing en de vereisten moeten deze factoren in overweging worden genomen bij de keuze voor het juiste materiaal voor hijskettingen.

Zie hieronder een schema met de verschillende werklast per hijsketting samenstelling.

Grade 80 | Werklasttabel
Grade 100 werklastenschema

Grade 120 | Werklastenschema