Tips & Tricks | 5 tips voor het onderhouden van je hijsmiddelen

De winter staat weer voor de deur en koude temperaturen liggen op de loer. Zijn jouw hijsmiddelen eigenlijk wel klaar om de winter veilig door te komen? Door je hijsmiddelen te onderhouden, blijf je goed voorbereid en verleng je de levensduur. Wij geven je graag vijf tips voor het onderhouden van je hijsmiddelen. Zo ga je op-en-top voorbereid de winter in!

Tips & Tricks | 5 tips voor het onderhouden van je hijsmiddelen

Tip 1: Laat je hijsmiddelen altijd tijdig keuren.

Op de eerste plaats is het inspecteren en keuren van de hijsmiddelen een belangrijk aspect dat de veiligheid waarborgt. Een deskundige kijkt de hijsmiddelen van binnen en buiten na en beproeft indien nodig. Aan de hand van de resultaten wordt beoordeeld of het hijsmiddel veilig gebruikt kan worden of dat er eventueel onderhoud en reparaties nodig zijn. Bij afkeur moet het hijsmiddel buiten gebruik worden gesteld. Maar hoe vaak is het keuren van hijsmiddelen nodig? Het is wettelijk verplicht om minimaal één keer per jaar een keuring uit te laten voeren door een deskundige keurmeester die beschikt over de nodige vakkennis en certificeringen. Bij afkeur kun je in de Hijsjob shop terecht voor al je nieuwe leveringen van hijs- en hefmiddelen!

Tip 2: Dagelijkse inspectie helpt bij het voorkomen van ernstige gebreken.

Naast de jaarlijkse keuring is het van belang om ook altijd voor gebruik het hijsmiddel te controleren. Het voorkomen van ernstige gebreken begint bij het vroegtijdig signaleren. Punten die je voor gebruik moet controleren, kunnen verschillend zijn per hijsmiddel. Raadpleeg daarom altijd de handleiding voor specifieke informatie. Op de eerste plaats is het belangrijk dat er een label aanwezig is met goed zichtbare informatie. Hierop moet de maximale werklast zijn weergegeven en de actuele keuringsdatum. De oppervlakte van het hijs- of hefmiddel mag geen scheuren of vervormingen bevatten en alle aanwezige draaipunten moeten soepel te bewegen zijn. Ook bij sporen van corrosie of slijtage moet het hijsmiddel buiten gebruik worden gesteld. Zorg ervoor dat het ook goed zichtbaar is dat het hijsmiddel niet meer mag worden gebruikt.

Tip 3: Gebruik olie voor behoud van flexibiliteit.

Wanneer je te maken hebt met kettingwerk of draaibare delen in het hijsmiddel, dan is het belangrijk om deze flexibel en schoon te houden. Bij vuil of stof moet de oppervlakte van staal worden gereinigd met een licht geoliede doek. Wanneer je onderhoud gaat uitvoeren bij een hijswerktuig, dan raden we altijd af om het hijswerktuig in de kraan te hangen. Het is beter om onderhoud uit te voeren op een schone en stabiele ondergrond.

Tip 4: Berg je hijs- en hefmiddelen goed op.

Om ongewenst invloeden van vuil, temperatuur of Uv-licht te voorkomen, is het van belang dat de hijsmiddelen goed opgeborgen worden. Een opbergbox biedt een goede oplossing. De boxen van Hijsjob zijn verkrijgbaar in diverse maten, allemaal voorzien van drie handvatten en één slot. Het gemak van deze opbergboxen is dat je hijsmiddelen zonder moeite verplaatst door middel van de wielen onder de boxen.

Tip 5: Laat een reparatie uitvoeren door een deskundige.

Bij reparaties aan een hijsmiddel kan het zijn dat de certificering komt te vervallen. We raden je dan ook aan om reparaties uit te laten voeren door een gecertificeerde keurmeester. De keurmeester kan direct een keuring uitvoeren en het certificaat van het hijsmiddel aanpassen naar de vernieuwde keuringsdatum. Zo is de certificering van je hijsmiddel weer up-to-date!

Gerelateerde producten