Tips & Tricks | Het perfecte hijsoog voor jouw hijsklus!

Het overkomt ons allemaal weleens. Tijdens de zoektocht naar geschikte hijsogen voor jouw hijsklus raak je de draad kwijt. Het aanbod is enorm, er zijn verschillende maten, materialen, vormen en kleuren. Wat zijn precies de verschillen en welke soort heb jij nodig? Wij maken het aanbod voor jou helder.

Tips & Tricks | Het perfecte hijsoog voor jouw hijsklus!

Permanent hijspunt

Om te beginnen zijn er twee mogelijkheden. Een hijsoog kan fungeren als tijdelijk of als permanent hijspunt. In het geval dat het gaat om een permanent hijspunt, dan wordt vaak een aanlashijsoog, aanlashijshaak of schroefbare hijsplaat gebruikt. Dit komt vaak voor bij hijsbalken, diepladers en bij het veelvoudig transporteren van grote lasten. De toepassingen zijn verkrijgbaar met verschillende maximale werklasten, afhankelijk van de zwaarte van je hijsklus. Houd er rekening mee dat de aanlasbare hijsogen en hijshaken van hoge kwaliteit zijn, maar dat deze kwaliteit alleen stand kan houden wanneer de juiste lasprocedure wordt toegepast door een gekwalificeerde lasser.


Metrisch schroefdraad of UNC

De grootte van de schroefdraad bepaalt de maat van het hijsoog en de maximale toelaatbare werklast. Voordat je op zoek gaat naar geschikte hijsogen adviseren we je om eerst zowel de last als de hijssituatie goed in kaart te brengen. Afhankelijk van de zwaarte van de last en de grootte van het gat waarin het hijsoog wordt bevestigd, kies je uit een UNC of metrische draad. Metrisch schroefdraad is een wereldwijde ISO-standaard met aanduiding in millimeters. De UNC variant is volgens de Amerikaanse aanduiding: gangen per inch. Ook de hijshoek kan bepalend zijn, hoe meer het hijsoog wordt belast in zijwaartse richting, hoe meer de maximale toelaatbare werklast afneemt.


Vaste hijsogen

Een hijsoog wordt ook wel oogbout of oogmoer genoemd. De naam verklapt het al, het is een bout of moer met een oog erop. Hijsogen moeten altijd volledig in een geschikte ondergrond geschroefd worden. Bedenk vooraf of je hijsoog onder een hoek belast gaat worden. Niet alle hijsogen zijn daarvoor geschikt en mogen dus alleen rechtstandig worden belast. Door de draaibaarheid van het hijsoog, is het gemakkelijk om het middel te gebruiken bij verschillende lasten. Wanneer we het hebben over hijsogen die niet kantel- of wartelbaar zijn, dan noemen we deze vaste hijsogen.


Kantelbaar / wartelbaar hijsoog

Bij dit type kan de hijsring eenvoudig worden gepositioneerd, wat zorgt voor een optimale hijsrichting. Het hijsoog kan 180° kantelen, maar ook 360° wartelen om zijn eigen as. Diverse hijsogen uit ons assortiment zijn kogel gelagerd. Dit vermindert de wrijving en zorgt ervoor dat het oog soepel draait.


Zelfborgend

Dit hijsoog is veruit de gemakkelijkste in gebruik, met één klik is deze te bevestigen aan de last. Met het gebruik van een zelfborgende hijsoog bespaar je ongeveer 85% van de tijd ten opzichte van een standaard hijsoog die je er geheel in moet draaien. Door de diverse mogelijkheden en hijshoeken waarbij dit hijsoog toepasbaar is, creëer je flexibiliteit op de werkvloer. Het zelfborgende hijsoog is ook beschikbaar in een roteerbare variant en RVS. De roteerbare variant wordt ook wel de slimme variant genoemd. Door de rotatie hijst het hijsoog de last automatisch in de richting met de optimale hijsrichting.


Hijslussen

Dit type wordt vaak gebruikt in de productie- en bouwsector van prefab-betonconstructies om het transport en de plaatsing van structurele componenten veilig te vergemakkelijken. De stevigheid en de grote van het aanpikpunt maakt de hijslus geschikt voor zeer zware lasten.


Roestvrij staal

Voor industrieën waar corrosiegevaar heerst, zoals de scheepsvaart-, voedsel- en auto-industrie adviseren we een RVS variant van het hijsoog te gebruiken. Roestvrij staal is corrosiebestendiger dan staal, waardoor het hijsoog langer mee zal gaan in dergelijke industrieën. Het Hijsjob assortiment beschikt over diverse RVS varianten van de hijsogen.


Herkeuren

Alle hijsogen moeten jaarlijks gekeurd worden door een deskundige om de veiligheid bij gebruik te kunnen waarborgen. Een keurmeester doet dit visueel, maar eens in de vier jaar moet het hijsoog ook beproefd worden met testapparatuur. Daarnaast is controle voor gebruik heel belangrijk. Wanneer er sporen van slijtage, beschadigingen, scheuren en vervormingen aangetroffen worden, is het hijsoog onveilig. Controleer ook altijd of er een keuringssticker of jaarkleurmarkering is aangebracht, dit toont aan of het hijsoog is goedgekeurd.


Certificeren

Wil jij ook kosten besparen en met gemak je keuringen inplannen? Bij ons laat je voor een meerprijs van €3,50 jouw hijsoog certificeren. Met een geldig certificaat ben je bij ongevallen altijd verzekerd. Wij adviseren dan ook om al je hijsogen te laten certificeren en om ze op tijd te laten herkeuren, voor de veiligheid van de gebruiker(s). Keuringen met certificering zijn doorgaans voordeliger dan keuringen bij producten zonder certificering. Bij aanschaf van een certificaat kun je kosteloos de actuele keuringsstatus bijhouden in ons digitale certificatensysteem Mitari Online.


Advies

Ben je benieuwd naar de geschikte hijsogen voor jouw hijssituatie? Bekijk dan ons aanbod of neem contact op met een van onze adviseurs.

Gerelateerde producten