Tips & Tricks | Hijs veilig of hijs niet!

Een belangrijk onderdeel van veiligheid op de werkvloer is het hijsen en heffen op een juiste manier. Het werken met zware lasten brengt risico’s met zich mee, dus het is belangrijk dat je weet wat je doet. Ons advies: hijs veilig of hijs niet! Hoe je dat kunt doen? Wij geven je vier belangrijke tips.

Tips & Tricks | Hijs veilig of hijs niet!

Tip 1: Bekijk de hijssituatie

Om te beginnen is het belangrijk dat je vooraf niet alleen de hijsklus analyseert, maar ook dat je de omgeving goed scant. Veilig hijsen vraagt om je volledige aandacht, ga dus niet aan de slag in een chaotische situatie op de werkvloer. Hijs nooit een persoon als last over een last over een persoon heen. Kijk altijd naar het gewicht van de last en de maximale toelaatbare werklast van het hijsmiddel voordat je begint. Dit staat op het label vermeld. Ook de datum van de laatste keuring vind je hierop terug. Ontbreekt er informatie of is het niet goed leesbaar? Gebruik het hijsmiddel dan niet. Inspecteer het hijsmiddel ook altijd visueel voor gebruik en zorg bij afkeur ervoor dat je collega’s het hijsmiddel niet meer kunnen gebruiken.

Tip 2: Bespaar tijd met veiligheid

De tijd die je bespaard door ‘even vlug’ te hijsen kan je duur komen te staan. Wanneer de werkdruk hoog is zijn mensen geneigd risico’s te nemen. Laat je nooit beïnvloeden door tijd of haast om je heen en zorg ervoor dat je bewust bezig bent met je hijsklus. Hiermee houd je niet alleen jezelf maar ook je collega’s zo veel mogelijk in veiligheid. Pas daarbij altijd de hijsvoorschriften toe zoals omschreven in de gebruiksaanwijzing van je hijsmiddel.

Tip 3: Certificeer je hijsmiddelen

Met een certificaat ben je ervan verzekerd dat een hijsmiddel gecertificeerd is volgens de richtlijnen van de Erkende Keurbedrijven Hijsmiddelen (EKH). Zo weet je of het hijsmiddel up-to-date is op het gebied van keuringen en inspecties. Op het certificaat staan alle gegevens van het specifieke hijsmiddel. Met behulp van het certificaat kan bij inspectie gecontroleerd worden of het hijsmiddel in originele staat verkeert. Het certificeren brengt veel voordelen met zich mee. Zo ben je bij ongevallen altijd verzekerd. Doorgaans zijn herkeuringen met certificering voordeliger dan zonder.

Tip 4: Laat je hijs- en hefmiddelen tijdig keuren

Het jaarlijks laten keuren van je hijs- en hefmiddelen door een deskundige is verplicht. Het is belangrijk dat dit op tijd gebeurd. Zodra de termijn overschreden wordt en er ontstaat een ongeluk, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Ondanks dat het jaarlijks keuren preventief goed werkt, biedt het niet volledig de garantie dat hijsmiddelen te allen tijde veilig zijn. Om risico’s te beperken inspecteer je het hijsmiddel voor gebruik altijd visueel. Zijn er roestplekken zichtbaar? Zie scheuren of andere sporen van slijtage? Werkt de aanwezige elektronische bediening naar behoren? Maak bij twijfel altijd de keuze voor zekerheid en laat eventueel een inspectie uitvoeren door een deskundige!

Meer informatie over de geldende keuringstermijnen per hijs- en hefmiddel? Kijk dan hier!