Tips & Tricks | Welk kettingsamenstel past het beste bij jouw werkzaamheden?

Een hijsketting kun je voor een lange tijd gebruiken. Het is dan ook belangrijk om een samenstel te kiezen die het beste jouw werkzaamheden ondersteunt. Voordat je de juiste ketting aanschaft zijn er een aantal stappen die jou daarbij kunnen helpen. Welke ketting kan de werklast goed dragen? Welke haken sluiten daar het beste op aan? Je leest het allemaal in deze tips en tricks!

Tips & Tricks | Welk kettingsamenstel past het beste bij jouw werkzaamheden?

Begin bij de last

Om te beginnen kijk je naar de last die getild moet worden. Hoe zwaar is de te tillen last? Op welke manier kan de last het beste worden aangepikt? Is de last gevoelig voor beschadigingen? Deze aspecten hebben invloed op het gewenste hijsmiddel. De maximale hijshoogte en ruimte tussen aanpikpunten bepalen de lengte van de ketting. Ook zijn er verschillende grootte van aanpikpunten wat invloed heeft op de haak van het kettingsamenstel.

Voorbeeld: stel je hebt een last van 3.000 kg. met twee aanpikpunten. Je wilt gaan hijsen met een kettingtweesprong. Als de ketting lang genoeg is en de hijshoogte toereikend, dan kun je met een kettingtweesprong van acht mm de last tillen. Bij een buitenhoek tussen de 0-45° is de werklast van een acht mm tweesprong 3.500 kg. kun je echter niet binnen deze ‘gunstige’ hijshoek blijven, dan heb je een ketting nodig van tien mm, de werklast is dan 4.000 kg. Dit kan voorkomen als bijvoorbeeld je hijshoogte niet toereikend is. De tweesprong van acht mm heeft in de ongunstige hoek maar een werklast van 2.500 kg. Dit is niet voldoende voor je last van 3.000 kg. Met een kettingtweesprong van acht mm mag je dus bij een gunstige hoek maximaal 3.500 kg. hijsen en bij een ongunstige hoek maximaal 2.500 kg. Bij een buitenhoek groter dan 60° mag je niet hijsen.

Kwaliteit

Alle standaard kettingen uit onze shop zijn van Grade 100 kwaliteit. Bij een Grade 100 ketting is de werklast hoger dan bij een Grade 80 ketting bij dezelfde afmetingen. Dit omdat Grade 100 een sterker materiaal is dan Grade 80. Ook vind je in het assortiment roestvrijstalen kettingsamenstellen. Alle kettingen voldoen aan de NEN-EN 1677 en EN-818 normering en zijn inclusief een (EKH-)certificaat leverbaar.

Werklengte

In onze shop spreken we over werklengte. De werklengte is niet hetzelfde als kettinglengte. De werklengte is de lengte van de binnenkant van de topschalm tot aan de binnenkant van de haak (de effectieve lengte van de ketting). Wanneer je in de shop de gewenste werklengte aangeeft, dan berekenen wij automatisch voor je hoe lang de ketting moet zijn inclusief topschalm, haak en eventuele andere onderdelen.

Hijshaken

We maken onderscheid in twee soorten haken; een klephaak en een veiligheidshaak. Een hijshaak moet altijd voorzien zijn van een veiligheidsklep. Een klephaak is voorzien van metalen klep die naar binnen opent in de haak. Hierdoor kun je de last gemakkelijk aanslaan. Het voordeel is dat de haak scherp geprijsd is ten opzichte van de veiligheidshaak. Het nadeel is dat de kleppen van de klephaak breukgevoeliger zijn dan die van de veiligheidshaak. Bij een veiligheidshaak maakt de klep onderdeel uit van de haak zelf. Hijsjob heeft twee soorten in het assortiment; de standaard veiligheidshaak en de Grip Latch veiligheidshaak. De klep wordt in beide gevallen naar buiten toe geopend en sluit automatisch wanneer er gewicht aan de haak hangt. Bij de Grip Latch variant past de grendel in de groef op het lichaam van de haak. Dit zorgt voor een goede, solide verbinding en helpt de gebruiker direct te identificeren wanneer een haak begint te vervormen. Vergeleken met de klephaak is de veiligheidshaak prijziger. Het voordeel is wel dat ze ‘foolproof’ zijn en dat de klep sterk is.

Gaffelhaak versus ooghaak

Een gaffelhaak en een ooghaak verschillen van elkaar. Een gaffelhaak past direct aan de ketting, bij een ooghaak moet er een extra verbinding gebruikt worden tussen de haak en de ketting (dit noemen we een verbindingsschalm). De gaffel is afgestemd op de diameter van de ketting. Gaffelhaken en ooghaken zijn beiden verkrijgbaar in een klephaak- en een veiligheidshaakuitvoering.

Inkorthaken

Met een inkorthaak kun je een ketting op maat maken. Dat maakt de ketting flexibel inzetbaar. Vooral bij een last waar er verschil zit in aanpikpunten kun je de last stabiliseren door de ketting aan te passen. Een inkorthaak kan vastgemaakt worden aan de ketting, maar je kunt deze ook later toevoegen door middel van een losse inkortset. Wij leveren kettingen waar de topschalm en inkorthaken al aan elkaar verbonden zijn. Hierdoor zijn er minder slijtagedelen en dit maakt de samenstelling gebruiksvriendelijk.

Alternatieven

Ben je op zoek naar losse haken, kettingwerk of reserveonderdelen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Voor lasten die niet beschadigd mogen worden bieden wij ook opties. Rondstroppen, hijsbanden en samenstellen daarvan kunnen een goed alternatief zijn voor hijskettingen. Door het lage eigen gewicht kunnen deze hijsmiddelen een passende oplossing bieden.

Hijsjob shop

In de Hijsjob shop kun je eenvoudig je eigen hijsketting samenstellen. In het menu vind je verschillende hoofdcategorieën. Kijk in de categorie hijskettingen en toebehoren voor ons brede assortiment aan hijskettingen, spankettingen, hijshaken, hijsogen, sluitingen en nog veel meer! Op de productpagina’s kun je eenvoudig de verdere specificaties bepalen zoals lengte, werklast en het type haak. Hier kun je ook de keuze maken om het product te laten leveren met of zonder certificaat.

Keuren en certificeren

Een certificaat koop je bij een enkel product voor een meerprijs van €3,50. Met een geldig certificaat ben je bij ongevallen altijd verzekerd. Wij adviseren dan ook om al je hijskettingen en andere hijsmiddelen te laten certificeren en om ze op tijd te laten herkeuren, voor de veiligheid van de gebruiker(s). Keuringen met certificering zijn doorgaans voordeliger dan keuringen voor producten zonder certificering.

Advies en maatwerk

Twijfel je of de ketting die jij hebt samengesteld wel geschikt is voor jouw hijsklus? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen jou ook helpen wanneer je op zoek bent naar een op maat gemaakte samengestelde hijsketting die niet binnen ons standaard webshop assortiment valt.

Gerelateerde producten