Tips & Tricks | Zorg goed voor je valbeveiliging!

Veilig werken op hoogtes vraagt om extra zekerheid. Een misstap is snel gemaakt en een val kan ernstige gevolgen hebben. Valbeveiliging is dan ook in veel situaties verplicht. Om ervoor te zorgen dat jouw veiligheid ook écht wordt gegarandeerd, is het belangrijk de staat van je valbeveiliging optimaal te houden. Hoe je daarvoor kunt zorgen? Wij geven jou vier handige tips!

Tips & Tricks | Zorg goed voor je valbeveiliging!

Tip 1: Laat je valbeveiliging jaarlijks inspecteren

De levensduur van valbeveiliging varieert. De valbeveiliging uit ons assortiment kan tot tien jaar meegaan. Afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik en de bevindingen na jaarlijkse controles, kan de levensduur af- of toenemen. Het is dan ook verplicht je valbeveiliging minimaal één keer in het jaar te laten inspecteren door een deskundige. Ook in geval van twijfel of na een val moet er een inspectie plaatsvinden. Op het label moeten controles en de eerstvolgende controledatum aangeduid zijn.

Tip 2: Controleer je valbeveiliging voor gebruik

Naast de jaarlijkse keuring raden we aan je valbeveiliging altijd voor gebruik te controleren. Op de eerste plaats check je het identificatielabel op leesbaarheid van het bouwjaar, serienummer en de recente keuringsaanduiding. Zijn er geen beschadigingen aan het textiel of insnijdingen? Is het textiel helemaal intact en zijn er geen uitrafelingen aanwezig? Controleer ook de metalen onderdelen en de werking van de sluitingen. Wanneer dit allemaal in orde is, kun je veilig gebruikmaken van je valbeveiliging.

Tip 3: Bewaar je valbeveiliging op een goede plek

Houd de valbeveiliging op afstand van scherpe delen en verontreinigde plekken wanneer je het vervoert. Mocht het textiel toch vies worden, dan kun je het met water en zeep schoonmaken. Neem het af met een droge doek en hang het op in een geventileerde ruimte, zodat er op natuurlijke wijze gedroogd kan worden uit de buurt van open vuur of warmtebron. Dat geldt ook voor onderdelen die tijdens het gebruik nat zijn geworden. Metalen delen moeten worden afgenomen met een doek met vaselineolie. Het gebruik van bleekwater en schoonmaakmiddelen kan de valbeveiliging aantasten en is daardoor verboden. Zorg ervoor dat je valbeveiliging opbergt in een donkere en geventileerde ruimte met een matige temperatuur en uit de buurt van zonnestralen, warmte en chemische producten.

Tip 4: Doe niet zomaar iets, maar vraag om advies

Twijfel je over jouw valbeveiliging? Of ben je benieuwd zijn naar de mogelijkheden om die risico’s tot vallen te beperken? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen jou informeren over passende valbeveiliging voor jouw werksituatie!

Gerelateerde producten