Tips & Tricks | Takels met loadcell nieuw in ons assortiment!

Zowel de rateltakel als de handkettingtakel is in veel situaties toepasbaar. Het gemak waarmee dit hijsmiddel zware lasten tilt, maakt het een ideale oplossing. Een takel wordt ook veel gebruikt in combinatie met een kraanweegschaal, zodat lasten direct gewogen kunnen worden. Zou het niet handig zijn als de takel over een weegschaal beschikt? Wij denken van wel! Het werkt tijdbesparend en nog belangrijker veel nauwkeuriger. Je leest de voordelen van een takel met loadcell in deze blog!

Tips & Tricks | Takels met loadcell nieuw in ons assortiment!

Handkettingtakel versus rateltakel

Als we het hebben over de standaardmodellen rateltakel en handkettingtakel, dan gaan beide hijsmiddelen net op een andere manier te werk. Met de handkettingtakel hijs je lasten omhoog en omlaag doordat de trekkracht in het hijsmiddel wordt omgezet in hijskracht. Hiervoor worden twee kettingen gebruikt. Eén ketting waarmee je handmatig de takel aan het werk zet en één ketting die de last tilt. De rateltakel heeft één ketting en wordt in werking gezet door de ratelende beweging die wordt gemaakt met de hendel. De tandwielen worden aangedreven en er ontstaat een kracht om de last te kunnen hijsen. Waar een handkettingtakel alleen verticaal gebruikt kan worden, kan de rateltakel toegepast worden in 360 graden. Om deze reden gebruikt men de takel ook vaak om lasten te spannen, zodat deze niet onverwachts kunnen verplaatsen.

Takels met loadcell

Het beschikken over de juiste apparatuur voor belasting- en krachtberekening is essentieel voor veilig hijsen. Voor iedereen die risico’s wil beperken en productiviteit wil verhogen, is de handkettingtakel met loadcell of de rateltakel met loadcell een goede investering. De meter is gepositioneerd tussen de takel en de haak, waardoor de bouwhoogte zo compact mogelijk blijft. De elektronische sensor werkt niet alleen zeer nauwkeurig als het gaat om het meten van gewicht, maar ook bij het meten van spanning. Ideaal dus wanneer er bijvoorbeeld een lading vastgezet moet worden onder een maximale spanning.

Overlastbeveiliging

Zowel de handkettingtakel met loadcell als de rateltakel met loadcell zijn voorzien van overlastbeveiliging. Dit houdt in dat wanneer de takel de maximale hijscapaciteit overschrijdt, er een eenrichtingskoppeling wordt ingeschakeld. Deze koppeling slipt alleen in de hijsrichting waardoor de last alleen op dit punt kan worden neergelegd. De veiligheidsfunctie zorgt ervoor dat gevaarlijke omstandigheden worden vermeden op het moment dat de maximale werklast wordt overschreden.

Kwaliteit

Een rateltakel met loadcell kan beschikken over een maximale werklast tot wel 3.200 KG met een maximale hijshoogte van 10 meter. De handkettingtakel met loadcell heeft een maximale werklast van 5000 KG en een maximale hijshoogte van 20 meter. De takels worden gebouwd met behulp van eersteklas lastkettingen en hebben een lichtgewicht en duurzame volledig stalen constructie. Zowel de onder- als bovenkant zijn voorzien van een wartelende haak. De metalen behuizing van de takels zijn gepoedercoat en de rollers zijn vervangen door moderne en krachtige kettinggeleiders. De kettingen zijn gegalvaniseerd en de nestenschijf is gehard voor optimaal kwaliteit. Om de kwaliteit te waarborgen worden takels voor verzending in eigen werkplaats geassembleerd en getest.

Maatwerk en advies

Wil jij hulp bij de zoektocht naar de ideale takel voor jouw hijsklus? Het kan ook zijn dat je een product nodig hebt dat wij niet standaard in ons assortiment hebben. In dat geval bieden we ook maatwerk. Neem contact op met een van onze adviseurs.

Gerelateerde producten