Tips & Tricks | Temperatuurbereik grade 100

In industriële en bouwtoepassingen spelen hijskettingen een cruciale rol bij het verplaatsen van zware lasten. De introductie van Grade 100 hijskettingen heeft de normen voor sterkte en duurzaamheid naar nieuwe hoogten gebracht. Een belangrijk aspect bij het gebruik van dergelijke hijskettingen is het begrijpen van hun temperatuurbereik en de effecten van temperatuurschommelingen op hun prestaties en veiligheid. In deze blog duiken we dieper in op het temperatuurbereik van Grade 100 hijskettingen en de impact ervan op hun werklastlimieten (WLL) en veiligheid.

Tips & Tricks | Temperatuurbereik grade 100

Grade 100 kettingwerk

Grade 100 is een type staal dat wordt gekenmerkt door zijn extreme sterkte en uitstekende weerstand tegen slijtage en vermoeiing. Deze eigenschappen maken Grade 100 staal bijzonder geschikt voor hijskettingen en andere toepassingen waarbij zware lasten veilig moeten worden verplaatst.

Temperatuurbereik en Werklastlimieten (WLL)

Het temperatuurbereik waarbinnen Grade 100 hijskettingen veilig kunnen worden gebruikt, is van vitaal belang om de prestaties en veiligheid ervan te waarborgen. Bij temperaturen variërend van -40°C tot +200°C blijven Grade 100 hijskettingen volledig functioneel, zonder enige vermindering van hun werklastlimieten. Dit betekent dat hun nominale draagvermogen behouden blijft binnen dit brede temperatuurbereik.

Impact van verhoogde temperaturen

Bij temperaturen tussen 200°C en 300°C treedt er echter een vermindering van 10% op in de werklastlimieten van Grade 100 hijskettingen. Dit betekent dat bij gebruik binnen dit temperatuurbereik de maximale belasting die de kettingen veilig kunnen dragen, met 10% wordt verminderd ten opzichte van hun nominale draagvermogen.

Bij nog hogere temperaturen, van 300°C tot 400°C, neemt de reductie in werklastlimieten toe tot 25%. Het is van cruciaal belang om deze verminderde capaciteit in overweging te nemen bij het plannen van hijsoperaties in omgevingen met verhoogde temperaturen.

Grenzen van gebruik boven 400°C

Een kritische grens wordt bereikt wanneer de omgevingstemperatuur boven de 400°C uitkomt. In dergelijke omstandigheden is het ten strengste verboden om Grade 100 hijskettingen en kettingwerk van dit staal te gebruiken. De extreme hitte kan leiden tot aanzienlijke verzwakking van het materiaal en een aanzienlijke vermindering van de sterkte, wat resulteert in een acuut gevaar voor hijsoperaties en de veiligheid van het personeel.

Herhaald testen bij hoge temperaturen

Wanneer Grade 100 hijskettingen worden gebruikt bij temperaturen boven 200°C, is het van essentieel belang om naast de jaarlijkse keuring ook periodiek testen uit te voeren om ervoor te zorgen dat de kettingen nog steeds aan de vereiste veiligheidsnormen voldoen. De extreme hitte kan leiden tot materiaalveranderingen en degradatie, wat de structurele integriteit van de kettingen kan beïnvloeden.

Temperatuurbereik is van cruciaal belang

Het begrijpen van het temperatuurbereik van Grade 100 hijskettingen is van cruciaal belang voor een veilige en efficiënte werking in uiteenlopende omgevingsomstandigheden. Terwijl deze hijskettingen buitengewone sterkte en prestaties bieden, moeten operators en professionals die verantwoordelijk zijn voor hijsoperaties zich bewust zijn van de effecten van temperatuur op de werklastlimieten en de veiligheid van het kettingwerk. Door binnen het aanbevolen temperatuurbereik te blijven en periodiek testen uit te voeren bij hoge temperaturen, kunnen bedrijven en teams ervoor zorgen dat hun hijsoperaties soepel verlopen en de veiligheid van alle betrokkenen gewaarborgd blijft.