Tips & Tricks | Veilig hijsen en heffen

Veiligheid op de werkvloer is heel belangrijk. Maar hoe waarborg je die veiligheid wanneer je zware lasten moet tillen? We geven je handige tips om risico's te beperken! ...

Tips & Tricks | Veilig hijsen en heffen

Veiligheid op de werkvloer is en blijft een hot topic en het gaat boven alles. Hijsen en heffen zijn daarbij de meest risicovolle handelingen in werksituaties. Helaas ontstaan er jaarlijks nog tal van ernstige ongelukken. Onnodig denken wij, want met de juiste kennis en materialen creëer je de omstandigheden om veilig in te werken. We geven je graag vier tips over hoe je veilig hijsen en heffen vanzelfsprekend maakt.

Tip 1: Maak veiligheid bespreekbaar

Het is niet altijd makkelijk, maar open het gesprek over de veiligheid en ben kritisch op het handelen van jezelf en je collega’s. Door samen te werken en goede afspraken te maken, beperk je al veel risico’s. In alle drukte kan het zijn dat je risico’s over het hoofd ziet, of erger nog, dat je ze aanvaardt. Twijfel je over de veiligheid in een situatie of over dat je hijsmiddelen met een kleine beschadiging nog wel kunt gebruiken? Waarschuw je collega’s en neem geen onnodig risico.

Tip 2: Belast verantwoord

Soms zijn er moeilijke omstandigheden waarbij het gaat om het verplaatsen van gecompliceerde en zware materialen. Bekijk eerst goed of dat wat je gaat heffen of hijsen wel mogelijk is met de middelen die je gaat gebruiken. Altijd staat er een maximale toelaatbare last vermeld op je hijs- en hefmiddelen. Ga niet over deze grens heen en onthoudt dat het geheel waar je mee hijst of heft nooit sterker is dan het zwakste deel. Lees ook altijd voor gebruik de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.

Tip 3: Keur je hijsmiddelen op tijd

Het keuren van hijs- en hefmiddelen is al verplicht sinds de vorige eeuw. Regelmatig moeten ze geïnspecteerd worden door deskundigen. Dit biedt niet de garantie dat de middelen ook altijd aan de normen voldoen. Tussentijds kan er iets beschadigd raken. Bij gebruik moet je altijd een visuele inspectie uitvoeren. Zijn er roestplekken zichtbaar? Zie je scheuren of andere sporen van slijtage? En werkt de elektronische bediening naar behoren? We raden het aan om je hijsmiddelen op tijd te laten keuren. Als de termijn overschreden wordt en er ontstaat een ongeluk, dan kan dit ernstige gevolgen hebben.

Tip 4: Werk met veilige materialen

Bij het veilig hijsen en heffen zijn de materialen van groot belang. Zorg er dus voor dat je ze goed beschermd wanneer er bijvoorbeeld scherpe hoeken aan de last zitten. Gebruik nooit beschadigde kettingen en hulpmaterialen en probeer draaiing in kettingen, hijsbanden of staal stroppen te vermijden. Zo blijft de last stabiel op zijn plek.